• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Αίτια και ευθύνη ολοσχερούς καταστροφής Πολεμικού Μουσείου Χανίων

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Ερώτηση προς τους:

Υπουργό Εθνικής Άμυνας,

κύριο Πάνο Καμμένο

Υπουργό Εσωτερικών,

κύριο Παναγιώτη Σκουρλέτη

 

Θέμα: Αίτια και ευθύνη ολοσχερούς καταστροφής Πολεμικού Μουσείου Χανίων

                                                                    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2018

Το ιστορικό κτήριο που στέγαζε το Πολεμικό Μουσείο Χανίων καταστράφηκε, δυστυχώς, ολοσχερώς μετά την εκδήλωση εκτεταμένης πυρκαγιάς.

 Αν και τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη επακριβώς διευκρινιστεί, είναι σαφές ότι το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί πλήρως από τις αρμόδιες αρχές και δεν φυλασσόταν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, αλλοδαποί φέρονται να διέμεναν στο εσωτερικό χώρο του διατηρητέου κτηρίου, χωρίς, φυσικά, να τους έχει χορηγηθεί καμία σχετική άδεια. Δεν φαίνεται να είχε ληφθεί κανένα μέτρο φύλαξης και προστασίας του από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ενδεχομένως Εσωτερικών (αρμοδιότητα τομέα Προστασίας του Πολίτη).

Τα αίτια της καταστροφής ενός από τα ιστορικότερα και ωραιότερα κτήρια των Χανίων, των Ιταλικών στρατώνων του 1870 πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.

 

Οι κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

 

  • Τι μέτρα φύλαξης και τι αντιπυρικά μέτρα είχαν ληφθεί στο Πολεμικό Μουσείο Χανίων;
  • Ποιος είναι αρμόδιος για τη φύλαξη του Πολεμικού Μουσείου Χανίων; Πρόκειται να αποδοθούν οι ευθύνες για την ολοσχερή καταστροφή του στους υπεύθυνους;
  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την αναστήλωση του κτηρίου του Πολεμικού Μουσείου Χανιών;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ