• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Απαράδεκτη υπονόμευση των ΤΕΦΑΑ από νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς:

Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Μυρσίνη Ζορμπά

Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κύριο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

 

Θέμα: Απαράδεκτη υπονόμευση των ΤΕΦΑΑ από νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2018

 

Το νομοσχέδιο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού - Προπονητές και εκπαιδευτές - Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, υπονομεύει κατά τρόπο εμφανή και απαράδεκτο τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων, πλήττει βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους και εμπεριέχει διατάξεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.  

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εξισώνει το Πανεπιστήμιο με τα ΙΕΚ και τα ΕΠΑΛ και δίνει ακριβώς τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ, με τους αποφοίτους των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ, καθώς και των ΕΠΑΛ. Επίσης, καθιστά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), που αποτελεί διοικητική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κέντρο πιστοποίησης γνώσης και φορέων γνώσης, καθώς και επαγγελματικό επιμελητήριο, με δικαίωμα έκδοσης κάρτας άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ωστόσο, οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ λαμβάνουν το πτυχίο τους μετά από την παρακολούθηση πιστοποιημένων ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και πλήθους μαθημάτων, εργαστηρίων, ωρών πρακτικής άσκησης κ.α., όπως ακριβώς απαιτείται για να ασχοληθούν υπεύθυνα με την εκπαίδευση και την άσκηση. Η απόκτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του γυμναστή,  με ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναριακών μαθημάτων και χωρίς την απαραίτητη παιδαγωγική και επιστημονική επάρκεια, θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Είναι, συνεπώς, κρίσιμο να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου.

Οι Κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα:

  • Πρόκειται να εξεταστεί το ενδεχόμενο απόσυρσης των προτεινόμενων διατάξεων του νομοσχεδίου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού- Προπονητές και εκπαιδευτές- Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις» που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ με εκείνα των αποφοίτων των ΙΕΚ και των ΕΠΑΛ, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ