• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Kριτήρια επιλογής δεκτών πτυχιούχων στην προκήρυξη 1Κ/2017

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς
τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κύριο Σταύρο Κοντονή

Θέμα: Kριτήρια επιλογής δεκτών πτυχιούχων στην προκήρυξη 1Κ/2017

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2017

Την αντίδραση πολλών πτυχιούχων Πανεπιστημιακών Σχολών έχει προκαλέσει η Προκήρυξη 1Κ/2017 της 3ης Μαρτίου 2017 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πλήρωση τετρακοσίων τεσσάρων θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο (Δικαστήρια και Δικαστικές Υπηρεσίες της Χώρας), που αποκλείει πολλές κατηγορίες τίτλων σπουδών από τους αποδεκτούς για τις εν λόγω θέσεις.

Η συγκεκριμένη Προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου 2017 αποτελεί την επανάληψη της αρχικής Προκήρυξης 1Κ/2017 που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2017 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είχε αποσυρθεί. Και με τη δημοσίευση της αρχικής Προκήρυξης τον Ιανουάριο είχαν αφεθεί εκτός των δεκτών υποψηφίων πολλοί απόφοιτοι Σχολών, γεγονός που είχε προκαλέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέργιο Γιαννάκη (ΑΠ 2846/24-1-2017), με την οποία ο ερωτών ζητούσε να γίνουν δεκτοί ως υποψήφιοι οι απόφοιτοι όλων των Πανεπιστημιακών Σχολών.

Απορία προκαλεί ότι, ενώ πράγματι με την επανάληψη της Προκήρυξης περιελήφθησαν και νέοι τίτλοι σπουδών στους αποδεκτούς, όπως αυτοί της Φιλολογίας, Ισπανικής και Γερμανικής Φιλολογίας, του Φυσικού, του Μαθηματικού, των ΦΠΨ, της Αρχαιολογίας κ.α., πάλι υπάρχουν ορισμένοι τίτλοι σπουδών που εξαιρούνται, όπως εκείνος των Παιδαγωγικών Τμημάτων και της Θεολογικής Σχολής.
Μάλιστα, υπήρξε διαμαρτυρία της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών για τον αποκλεισμό των αποφοίτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων από την προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π., αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων. Η τελευταία με την από 7-3-2017 επιστολή διαμαρτυρίας της προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης με θέμα «Άνιση αντιμετώπιση των πτυχιούχων Θεολογίας» ζήτησε την άμεση ανάκληση της Προκήρυξης και την συμπερίληψη στους δεκτούς υποψηφίους και των πτυχιούχων Θεολογίας.

Ο τρόπος επιλογής των αποδεκτών τίτλων σπουδών για την Προκήρυξη αυτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χρειάζεται κάποιες διευκρινίσεις.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των δεκτών τίτλων σπουδών Σχολών Πανεπιστημιακών Εκπαίδευσης στην προκήρυξη 1Κ/2017 της 3ης Μαρτίου 2017 του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πλήρωση τετρακοσίων τεσσάρων θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο;
2) Για ποιο λόγο αποκλείστηκαν ορισμένοι τίτλοι σπουδών, όπως της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ