• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Ακατάλληλο προς άρδευση το νερό του ΟΑΚ  

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Ερώτηση  προς

τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κύριο Χρήστο Σπίρτζη

 

Θέμα: Ακατάλληλο προς άρδευση το νερό του ΟΑΚ

 

                                                                    

                                                                                     Αθήνα, 9  Οκτωβρίου 2017

 

Για τις ανάγκες του αρδευτικού  δικτύου  που λειτουργεί στην Περιφερειακή Ενότητα  Χανίων, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΚ, πρώην Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης), που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αντλεί νερό και από τις πηγές «ΖΟΥΡΜΠΟΥ» Καλυβών του Δήμου Αποκόρωνα.

 

Λόγω του ότι το νερό από τις πηγές αυτές περιέχει εξαιρετικά αυξημένο αριθμό χλωρίου, ιδιαιτέρως κατά τους θερινούς μήνες, είναι εντελώς ακατάλληλο για ορισμένες καλλιέργειες και ιδιαίτερα των  νεαρών φυτών αβοκάντο. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης  κατασκεύασε προ δεκαετίας ένα αντλιοστάσιο  στο ποταμό Κοιλιάρη (πηγές Στύλου). Το χωρίς χλώριο νερό που αντλείτο προσμειγνυόταν με το νερό των πηγών «ΖΟΥΡΜΠΟΥ», ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα για την άρδευση οιουδήποτε φυτού.

 

Τον Απρίλιο του 2015, ωστόσο, άγνωστοι διέρρηξαν το ως άνω αντλιοστάσιο,  από το οποίο αφαίρεσαν καλώδια και άλλα εξαρτήματα, έτσι ώστε αυτό να μην μπορεί να λειτουργήσει πλέον. Έκτοτε, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων του Δήμου Αποκόρωνα, δεν έχει γίνει αποκατάσταση των ζημιών και το αντλιοστάσιο συνεχίζει να μη λειτουργεί, αφήνοντας την περιοχή με ακατάλληλο νερό προς άρδευση.

 

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

 

  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης να προσφέρει νερό κατάλληλο για άρδευση;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ