• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
"Να μπει επιτέλους τέλος στην ανομία", www.marketnews.gr, 07/11/2018

www.marketnews.gr

Να μπει επιτέλους τέλος στην ανομία

Θεόδωρος Φορτσάκης                                                             

                                                                                                                                 Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου '18

Τα περιστατικά ανομίας και βίας που σημειώνονται στα Πανεπιστήμια, αλλά και σε άλλους δημόσιους χώρους, έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε ιστορικά πανεπιστήμια, όπως στην εμβληματική Νομική Σχολή της Αθήνας, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λαμβάνουν χώρα, με ανησυχητικά αυξανόμενη συχνότητα, έκτροπα. Επιθέσεις σε φοιτητές και Καθηγητές, εμπρησμοί, αποκλεισμός Καθηγητών σε αίθουσες διδασκαλίας, ματαίωση μαθημάτων, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών και λαθρεμπόριο παρεμποδίζουν το Πανεπιστήμιο να επιτελέσει το έργο για το οποίο προορίζεται.

Τα πανεπιστήμια έχουν από καιρό έρθει σε αδιέξοδο. Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε έκκληση πριν λίγες ημέρες προς τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας να αντιμετωπίσουν άμεσα τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη παρουσία εμπόρων-διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Ανάλογες εκκλήσεις είχαμε από Καθηγητές και φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ορισμένες Πρυτανικές Αρχές και μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας έχουν επιδείξει γενναιότητα, προσπαθώντας να προστατέψουν το πανεπιστήμιο από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται. Καθηγητές της Φιλοσοφικής σχημάτισαν πρόσφατα ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στο γραφείο της γνωστής συλλογικότητας στον χώρο της Σχολής, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα μέλη της να εισέλθουν. Ως Καθηγητής και Πρόεδρος της Νομικής Σχολής, αλλά και ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών έζησα από κοντά αυτή την ζοφερή κατάσταση. Αντιστάθηκα σθεναρά σε αυτές τις θλιβερές μειοψηφίες και προσπάθησα να μπει μια τάξη.

Ωστόσο, τα Πανεπιστήμια δεν είναι σε θέση να αμυνθούν και να χειριστούν την κατάσταση μόνα τους. Χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση της Πολιτείας. Πρέπει να ανασυγκροτηθεί συνολικά το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Να υπάρχει οργανωμένη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων, κατά το πρότυπο μεγάλων πανεπιστημίων της Δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ. Να αποχωρήσουν άμεσα τα εξωτερικά στοιχεία και να εισέρχονται στο πανεπιστήμιο μόνο όσοι σχετίζονται άμεσα με αυτό ή έχουν ειδική άδεια. Και, βέβαια, να ενεργοποιηθεί η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όσους παρανομούν.

Αντίστοιχη, άμεση παρέμβαση χρειάζεται να πραγματοποιήσει η Πολιτεία σε όλους τους χώρους που επικρατεί η βία και η επιθετικότητα. Το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν περιορίζεται στα πανεπιστήμια. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καίγονται, κτήρια καταστρέφονται, σπίτια, επιχειρήσεις και χιλιάδες πολίτες πέφτουν θύματα διάρρηξης, κλοπής ή ληστείας.

Η Κυβέρνηση αντί να αντιδρά, με τον τρόπο της επικροτεί αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα. Παραχωρεί στις συλλογικότητες χώρους στα πανεπιστήμια που δεν ελέγχονται και δείχνει προκλητική ανοχή σε κάθε είδους παρανομία. Φθάνει μάλιστα στο σημείο να καλεί δια μέσου του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού Παιδείας το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» να βρει λύση, προτρέποντας τους φοιτητές σε αυτοδικία. Ή να προτρέπει τους πολίτες να μην αντιστέκονται στους ληστές όταν εισέρχονται στο σπίτι τους και να «κάνουν ότι κοιμούνται». Αντί να πατάξει την εγκληματικότητα, όντας άτεγκτη απέναντι στους εγκληματίες, δίνει αλλεπάλληλα μηνύματα ανοχής. Και αντί η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να προτρέπουν αυτούς που θίγονται από την ανομία να αυτοδικήσουν, ας λάβουν επιτέλους τα μέτρα που οφείλουν.

Ο παραλογισμός αυτός των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πρέπει να σταματήσει. Η ασφάλεια είναι δημόσιο αγαθό και απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Είναι αναγκαίο να μπει μια τάξη εδώ και τώρα. Οι πολίτες δικαιούνται να νιώθουν ασφαλείς, όπως σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει αυτό το πληγέν αίσθημα ασφάλειας, δίνοντας μια άμεση, δυναμική απάντηση σε όλα αυτά τα απαράδεκτα, βίαια επεισόδια. Και θα το κάνει την επόμενη κιόλας μέρα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Χώρας.

 

 http://marketnews.gr/article/2282859/na-mpei-epitelous-telos-sthn-anomia