• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
«Ατού» της Κυβέρνησης η οικονομική εξόντωση των πολιτών, marketnews.gr

marketnews.gr

 

«Ατού» της Κυβέρνησης η οικονομική εξόντωση των πολιτών

 

Φορτσάκης Θεόδωρος, Τρίτη 22 Ιανουαρίου '19

Η πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η οικονομία είναι το «ατού» του, μόνο κλαυσίγελο μπορεί να προκαλέσει. Οι αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές, η στέρηση πολύτιμης ρευστότητας από την αγορά, τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα και η πραγματική «αλλεργία» σε κάθε αναπτυξιακό και επενδυτικό εργαλείο αποτελούν τη βάση της, επιτυχημένης, κατά τον κύριο Τσίπρα, δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Μιας πολιτικής που έχει «λυγίσει» οικονομικά τους πολίτες και έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει» την αγορά.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την παρακολούθηση της Φορολογικής Διοίκησης ως προς την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2018 επιβεβαιώνει, δυστυχώς, περίτρανα την εξουθένωση των φορολογουμένων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, μόνο τον περασμένο Νοέμβριο οι πολίτες δεν μπόρεσαν να πληρώσουν φόρους ύψους 801,2 εκατομμυρίων ευρώ. Τους πρώτους 11 μήνες του 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την Εφορία έφτασαν τα 10 δις ευρώ. Πλέον, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών αγγίζουν τα 104 δις ευρώ. Μαζί, δε, με τις προσαυξήσεις υπερβαίνουν τα 185 δις. Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό, που εξηγεί πως την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα χρέη των πολιτών προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 45%!

Δυστυχώς, τον παραλογισμό της πολιτικής υπερφορολόγησης ως μέσου δήθεν ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ακολουθεί η τιμωρητική και άκριτη επιβολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 έχουν επιβληθεί κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών σε 1.162.736 πολίτες, ενώ άλλοι 1.836.926 πολίτες κινδυνεύουν όχι μόνο από κατασχέσεις, αλλά και από πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας τους.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τη γνωστή πλέον μικροκομματική της τακτική, συνεχίζει να επιβάλλει εσωτερική στάση πληρωμών σε κρίσιμους για την ανάπτυξη τομείς, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ για το 2018 θα ήταν 6 δισεκατομμύρια 750 εκατομμύρια ευρώ, αυτές παρέκκλιναν τελικά του στόχου κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Η σωρευτική, μάλιστα, απόκλιση από τους στόχους του ΠΔΕ κατά την τελευταία τριετία πλησιάζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2 δις ευρώ.

Πέρα, όμως, από την απογοητευτική εκτέλεση του ΠΔΕ και η πορεία απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και χρηματοδοτικών εργαλείων είναι συνεχώς πτωτική κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα είναι σήμερα 21η, αντί για 15η που ήταν τον Ιούλιο του 2018,  ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δαπάνες του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος, παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις περί εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μέσα στο 2018, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν. Το ίδιο και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Είναι σαφές ότι όσο παραμένει αυτή η μελανή κατάσταση στην οικονομία, δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας, ούτε και να ανακτηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα. Η αδιέξοδη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης «στοιχίζει» σε όλους τους Έλληνες. Μόνο αν καταφέρουμε να έχουμε το ίδιο επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές με τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια θα έχουμε επιτύχει. Για να υπάρξει ασφαλής πρόσβαση στις αγορές και για να μπει η οικονομία μας σε ανοδική τροχιά, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο μελετημένο και κοστολογημένο. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει μια τέτοια συνολική πρόταση, που βασίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Στην εξωστρέφεια, στην ανάπτυξη, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση  της επιχειρηματικότητας. Με έμφαση στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, την ενίσχυση της ρευστότητας και την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί και θα βγάλει τη Χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει  περιέλθει την τελευταία τετραετία. Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα έρχεται. Και θα έρθει σύντομα, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει, με κάθε τρόπο και κάθε κόστος για τη Χώρα, «γαντζωμένος» στην εξουσία.