• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ζητείται επειγόντως ανάπτυξη, στο Capital.gr στις 28-06-2019
Ζητείται επειγόντως ανάπτυξη
 
 Ζητείται επειγόντως ανάπτυξη  Του Θεόδωρου Φορτσάκη 

 Η αδιέξοδη δημοσιονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ "στοίχισε" στην ελληνική οικονομία, κρατώντας την για χρόνια καθηλωμένη σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η νοοτροπία απώθησης των επενδύσεων και φορολογικής εξόντωσης των πολιτών που διακρίνει την απερχόμενη Κυβέρνηση, οδήγησαν στην αποεπένδυση και κλόνισαν την ήδη μειωμένη διεθνή μας αξιοπιστία. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια, όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος, δεν κατόρθωσε ποτέ να επιτύχει ισχυρούς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η πρόσφατη πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάπτυξη της τάξεως του 1,9% το 2019, καθώς και αντίστοιχες χαμηλές εκτιμήσεις διεθνών οίκων, όπως η Barclays, η Citigroup και η ΑΒΝ Amro, είναι τουλάχιστον απογοητευτικές.  Ευτυχώς, η μεγάλη πολιτική αλλαγή που προμηνύεται την 7η Ιουλίου θα ανακόψει την πτωτική αυτή πορεία και θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία μας. Πρόγευση αποτελεί η, ενόψει της αλλαγής, πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

 Η Νέα Δημοκρατία, με το συνεκτικό και κοστολογημένο πρόγραμμά της, αποσκοπεί πρωτίστως στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων. Καθώς και στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Χρειάζεται γι’ αυτό να βάλουμε κατά προτεραιότητα τέλος στην φορολογική αφαίμαξη και στην αγκυλωτική γραφειοκρατία. 

 "Κλειδί" είναι  η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 20%, εντός διετίας. Επίσης η μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%. Θυμίζω ότι ο σημερινός συντελεστής επιχειρήσεων στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

 Άλλο σημαντικό "κλειδί" είναι η καθιέρωση ειδικών κινήτρων, όπως ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού ζημιών και η δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%. Όπως και η ριζική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, η θέσπιση ρητών προθεσμιών, η καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής εγγράφων από πολίτες και επιχειρήσεις και η ταχεία εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις σε ειδικά τμήματα των Δικαστηρίων. Το ξεκάθαρο αδειοδοτικό και χωροταξικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας θα αποτρέψει την επανάληψη τραγελαφικών καταστάσεων, όπως αυτής στο Ελληνικό.

 Χρειάζεται ακόμη η τόνωση της ρευστότητας, με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού κράτους, με την άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, με την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με την άμεση και συνολική αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων". Ειδικότερα, ο γοργός ρυθμός αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βάση την πρότασή μας για τη "Δεύτερη Ευκαιρία", θα βοηθήσει τις βιώσιμες επιχειρήσεις να αναδιαρθρωθούν και θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα τραπεζικών κεφαλαίων για νέα επιχειρηματικά ή επενδυτικά δάνεια. 

 Μέσα από τις επενδύσεις θα δημιουργηθούν πολλές νέες, καλοπληρωμένες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα. Δουλειές για τους νέους, τους μακροχρόνια άνεργους, τους μερικά απασχολούμενους, αλλά και για εκείνους που ζητούν μια καλύτερη εργασία. Σύμφωνα με το σχέδιό μας, στις υποδομές θα υπάρξουν 43.000 θέσεις εργασίας για μεγάλα ή μικρότερα έργα. Αντίστοιχα, στην αγορά κατοικίας, μετά και την τόνωσή της με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την αναστολή ΦΠΑ και φόρου υπεραξίας για 3 έτη, την έκπτωση φόρου για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και την ενίσχυση των προγραμμάτων goldenvisa και mom/dom που θα εφαρμόσουμε,εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθούν περίπου 37.000 θέσεις εργασίας. 

 Είναι σαφές ότι η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Με τις προτάσεις μας η Χώρα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα εντός 18 μηνών.  Με προσήλωση στους στόχους μας, περαιτέρω εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δρομολογούμε σημαντικές επενδύσεις σε όλους τους κλάδους όπου η ελληνική οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όλοι μαζί μπορούμε. Ενωμένοι μπορούμε. 

* Ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης είναι Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Α΄ Αθηνών, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ 2015-2019, Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 
 https://www.capital.gr/me-apopsi/3368530/ziteitai-epeigontos-anaptuxi