• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Μονομερείς παραποιήσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΕΑΒ  

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Ερώτηση  προς τον Υπουργό Οικονομικών,

κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Θέμα: Μονομερείς  παραποιήσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΕΑΒ

 

                                                                   Αθήνα, 17 Ιουλίου 2018

 Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ ΑΕ) ιδρύθηκε το 1975 και αποτελεί την μεγαλύτερη αεροναυπηγική και αμυντική βιομηχανία της Χώρας.

Τον Οκτώβριο του 2017, στο πλαίσιο συνταγματικά κατοχυρωμένων ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, το σωματείο εργαζομένων και η Διοίκηση της ΕΑΒ κατέληξαν στην τελική μορφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) 2015-2018, η οποία υπογράφηκε από τα δύο μέρη. Ακολούθως, η ΣΣΕ διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου αυτή να συνυπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό, όπως προβλέπει τον Ν. 4484/2017.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων, το κείμενο που επεστράφη από το Υπουργείο Οικονομικών, με το πρόσχημα της έγκρισης, είχε υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις, που διαφοροποιούν ουσιωδώς τα συμφωνηθέντα από το Σωματείο Εργαζομένων και την Διοίκηση της ΕΑΒ. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, έχουν διαγραφεί συμφωνηθέντες όροι, έχουν καταργηθεί κατοχυρωμένα από προηγούμενες συμβάσεις δικαιώματα των εργαζομένων και έχει επισυναφθεί παράρτημα νέων εργασιακών όρων, για τους οποίους δεν έχει προηγηθεί καμία συμφωνία από τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Αν και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ διατυμπανίζει τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ανάγκη να αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να προστατεύουν τους υπαλλήλους, φαίνεται να είναι η πρώτη που καταπατά μονομερώς τις ΣΣΕ.

 

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει  στο ακόλουθο ερώτημα:

  • Αληθεύουν οι καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΒ για μονομερή παραποίηση του περιεχομένου της ΣΣΕ τους από τον αρμόδιο Υπουργό; Αν ναι, πρόκειται το Υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις μονομερείς παρεμβάσεις του;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ