• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Εργασιακά δικαιώματα Αρχαιολόγων ΜΕΤΡΟ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς τους:
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο
Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη

Θέμα: Εργασιακά δικαιώματα Αρχαιολόγων ΜΕΤΡΟ

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2016

Όπως καταγγέλλεται από το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων για τις ανάγκες του έργου ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ από το έτος 2006 έως και το έτος 2011 προσλήφθηκαν 85 αρχαιολόγοι, οι οποίοι εργάζονταν με εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Η πρόσληψή τους πραγματοποιήθηκε από την ανάδοχο κοινοπραξία ΑΙΑSA, μετά από έγγραφη εντολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Στο τέλος του 2012, μετά τη μερική ολοκλήρωση του αρχαιολογικού έργου σε περιοχές των σταθμών, η ATTIKO METΡΟ δια της κοινοπραξίας ΑΙΑSA, επικαλούμενη την έλλειψη αντικειμένου του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού από το αρχαιολογικό τμήμα του έργου, αποφάσισε την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, οι οριστικές απολύσεις επήλθαν τελικά την 1-12-2015, ενώ έως τότε εφαρμοζόταν η εκ περιτροπής εργασία και οι «αναγκαστικές άδειες». Κατά των απολύσεων αυτών προσέφυγε και δικαιώθηκε δικαστικά μέρος των αρχαιολόγων.
Σήμερα, όπως καταγγέλλει ο παραπάνω Σύλλογος, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και η Ανάδοχος Κοινοπραξία ασκούν πιέσεις σε συναδέλφους τους οι οποίοι στο παρελθόν εργάστηκαν στο έργο, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μαζί τους και αξιώνοντας την παραίτηση από κάθε νομική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και την απαίτηση εκ μέρους τους μειωμένων και όχι του συνόλου των νομίμων αποδοχών τους.
Αν τα παραπάνω ευσταθούν, πρόκειται για μεθοδεύσεις που έρχονται σε αντίθεση όχι μόνο με τους εργασιακούς, αλλά και με τους ποινικούς νόμους. Πέραν αυτού, τίθεται μείζον ζήτημα για το πώς αποφασίστηκαν αυτές οι απολύσεις, καθώς μόνες αρμόδιες για να αποφασίσουν την αναγκαιότητα της παρουσίας προσωπικού αρχαιολόγων είναι οι τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο.
Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των αρχαιολόγων και η εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου επιβάλλεται, καθώς έχουν ως απώτερο στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς μας.

Ο κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Είναι ακριβή τα καταγγελλόμενα για παράνομες απολύσεις και άσκηση πιέσεων στους αρχαιολόγους για να μην διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους; Οι αποφάσεις των απολύσεων ελήφθησαν από την Ανάδοχο Κοινοπραξία και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ χωρίς την γνώμη των τοπικών εφορειών αρχαιοτήτων;

2) Αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα γίνουν για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των Αρχαιολόγων του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΔ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ,
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΔ