• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Άμεση αποκατάσταση Ναού Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς τον

Υπουργό  Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά

Θέμα: Άμεση αποκατάσταση Ναού Αγίας Αικατερίνης στην  Πλάκα

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα, ευρισκόμενος κάτω από την σκιά της Ακρόπολης, δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά. Ο ναός, που χρονολογείται στο 1025-1050 μ.Χ., είναι χτισμένος πάνω σε ερείπια του αρχαίου ιερού της θεάς Αρτέμιδος. Την περίοδο 1950-1953 έγινε παρέμβαση στον ναό, με την αντικατάσταση των ξύλινων στεγών του περιστώου (περιστύλιου) από πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Το βάρος αυτών των πλακών, ωστόσο, προκάλεσε πλήθος καταστροφών στον ναό.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,  ο ναός κινδυνεύει να καταρρεύσει, κατά τον μελετητή,  σε περίπτωση σεισμού.

Με αυτή τη λογική, ο αρχιτέκτονας και καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Λιανός, πρότεινε με μελέτη του την αντικατάσταση των μπετονένιων πλακών από μια γυάλινη οροφή. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από το Συμβούλιο.

Αντιθέτως, έγινε δεκτή η εισήγηση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, σύμφωνα με την οποία ζητείται η επανυποβολή της αρχιτε­κτο­νικής/στατικής μελέτης.

Ο χρόνος που περνάει μπορεί να ευνοήσει κάποιο ατύχημα στο ναό, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την αποκατάσταση του Ναού της Αγίας Αικατερίνης  και την προστασία των επισκεπτών του;
  1. Γιατί υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία  στη διαδικασία κατάθεσης και έγκρισης των σχετικών μελετών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ