• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Βανδαλισμοί πολιτισμικών μνημείων στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ

 Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 

Ερώτηση προς τον

Υπουργό  Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά

Θέμα: Βανδαλισμοί πολιτισμικών μνημείων στη Θεσσαλονίκη

 

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2016

Το έργο του γλύπτη Παύλου Βασιλειάδη «Το Φεγγάρι στην Ακτή» είναι μια ανοξείδωτη μεταλλική κατασκευή του 2010, ζωγραφισμένη με χρώμιο, ύψους 3,8 μέτρων, παραπλήσια με εκείνη που φιλοτέχνησε αρχικά  ο καλλιτέχνης το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το γλυπτό, που βρισκόταν μπροστά από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο στόχαστρο βανδαλιστών το περασμένο Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου.  Οι βάνδαλοι λύγισαν τελείως τον κορμό του γλυπτού και το αποκόλλησαν ολόκληρο από την βάση του, ρίχνοντάς το στο νερό. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο είχε υπάρξει αντικείμενο βανδαλισμών άλλες δύο φορές μέσα στον προηγούμενο χρόνο, καθώς το είχαν πριονίσει, λυγίσει και είχαν γράψει σε αυτό υβριστικά συνθήματα.

Το «Φεγγάρι» είναι το τελευταίο μνημείο της Θεσσαλονίκης που επλήγη από βανδάλους, με πολλά άλλα να έχουν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες, όπως, για παράδειγμα, οι «Ομπρέλες», το γνωστό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Οι προσβολές αυτές  στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μεμονωμένες. Εντάσσονται σε ένα ευρύτερο κύμα προσβολών πολιτιστικών μνημείων που καθίστανται αντικείμενο βανδαλισμού όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα και σε ολόκληρη την χώρα. Επιβάλλεται η παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του νομοθέτη,  για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών της χώρας από προσβολές που θίγουν τόσο την τέχνη και την πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και τη δημοκρατία.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την αποκατάσταση και προστασία του γλυπτού «Το Φεγγάρι στην Ακτή» στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης;
  1. Πώς θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού τα ζητήματα φύλαξης των μνημείων της χώρας από τους βανδαλισμούς;

,

Οι ερωτώντες  Βουλευτές

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ