• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Άτυπη κατάργηση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Λαρίσης - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς τον

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 
κύριο Νίκο Φίλη

Θέμα: Άτυπη κατάργηση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 13Α του Ν. 4009/2011 για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε περίπτωση που το Συμβούλιο του Ιδρύματος δεν μπορεί να λειτουργήσει επειδή τα μέλη του δεν επαρκούν για την απαρτία, τα ελλείποντα μέλη αντικαθίστανται από τα επόμενα στη σειρά εκλογικής κατάταξης πρόσωπα με Υπουργική Απόφαση. Περαιτέρω, αν η αντικατάστασή τους δεν είναι δυνατή κατά τον προαναφερθέντα τρόπο, αυτή χωρεί με Υπουργική Απόφαση, με κλήρωση μεταξύ των καθηγητών Α΄ βαθμίδας του Ιδρύματος. Τέλος, αν ούτε και έτσι είναι δυνατή η αντικατάσταση, το αρμόδιο όργανο προβαίνει αμελλητί στη διοργάνωση εκλογών για την ανάδειξη νέου Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Όπως καταγγέλλεται, όλα τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, πλην δύο, έχουν παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του. Η Διοίκηση του Ιδρύματος και το Υπουργείο Παιδείας, αντί να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία και να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των ελλειπόντων μελών, αδρανούν. Η κατάσταση αυτή διαρκεί για περισσότερο από ένα έτος, παρά το ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα πολλές φορές. Αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής είναι η άσκηση αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου του Ιδρύματος από τη Σύγκλητό του. Η παράλειψη του Υπουργείου να ασκήσει τις νόμιμες αρμοδιότητές του και η συνακόλουθη αδυναμία λειτουργίας του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είναι παράνομη, αφού ατύπως καταργεί το Συμβούλιο.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Θα εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία για να λειτουργήσει το Συμβούλιο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας;
  2. Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν ενεργεί ώστε να αντικατασταθούν τα ελλείποντα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας; Επιδιώκεται κατ’ αυτό τον τρόπο η άτυπη κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης που αποσκοπούσαν στην κατάργηση των Συμβουλίων δεν έχουν ευτυχώς ευδοκιμήσει;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΔ
  2. ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΝΔ