• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Δελτίο Τύπου: Επείγον να προχωρήσουν οι πρυτανικές εκλογές

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2015

 

Επείγον να προχωρήσουν οι πρυτανικές εκλογές

 

Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, στην εκλογή Πρύτανη πρωταγωνιστούν τα Συμβούλια των ιδρυμάτων, τα οποία κινούν τη σχετική διαδικασία. Ο τέως Υπουργός Παιδείας κύριος Αριστείδης Μπαλτάς επιδίωξε την πλήρη ανατροπή αυτού του ρόλου τους, μέσω της πρόβλεψης της κατάργησής τους στο διαβόητο πολυνομοσχέδιό του. Μάλιστα, με σχετική νομοθετική ρύθμιση του ιδίου, παρατάθηκε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου η θητεία των πρυτανικών αρχών που ολοκληρωνόταν εντός του 2015, ώστε να αποτραπεί η διενέργεια της διαδικασίας εκλογής Πρύτανη από τα Συμβούλια.

Ευτυχώς για όλους μας το σχετικό πολυνομοσχέδιο δεν έγινε μέχρι σήμερα νόμος του Κράτους. Συνεπώς, η διαδικασία εκλογής Πρύτανη παραμένει αμετάβλητη και τα Συμβούλια των ιδρυμάτων οφείλουν να την εφαρμόσουν ως έχει αμέσως, ώστε να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανάγκη εκλογής Πρυτάνεων. Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα διαδικασία απαιτεί έναρξη της διαδικασίας τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας των πρυτανικών αρχών και ήδη έχουμε 2 Οκτωβρίου.  

Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στη διαδικασία αυτή με το πρόσχημα ενδεχόμενων μελλοντικών νομοθετικών αλλαγών και νέα παράταση θητείας δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Τα ιδρύματα πρέπει και οφείλουν να λειτουργήσουν σε συνθήκες ομαλότητας.

 

Ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας

 

Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας

τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών