• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: «Mη πληρωμή επί πενταμήνου του διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ελληνικών Εκπαιδευτηρίων ‘Όμηρος’ σε Χειμάρα και Κορυτσά»

Αθήνα,  20 Αυγούστου 2015

 

                                      Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

 

                                  ΠΡΟΣ: Τον  Υπουργό ,Πολιτισμού, 

                                             Παιδείας και Θρησκευμάτων,                         

                                             κ. Αριστείδη Μπαλτά.

 

 

ΘΕΜΑ: «Mη πληρωμή επί πενταμήνου του διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ελληνικών Εκπαιδευτηρίων ‘Όμηρος’ σε Χειμάρα και Κορυτσά»

 

 

Κ. Υπουργέ,

Μεγάλο πρόβλημα αλλά και αγωνία δημιουργείται στην Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου στη σημερινή Αλβανία, από την μη πληρωμή του διδακτικού και λοιπού προσωπικού, εδώ και πέντε μήνες στα Εκπαιδευτήρια ‘Όμηρος’ σε Χειμάρα και Κορυτσά.

Στα Ελληνικά αυτά σχολεία της Αλβανίας, των οποίων το έργο είναι γνωστό και θεάρεστο σε όλους, υπηρετούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που τοποθετούνται με απόσπαση μέσω του Υπουργείου σας, με μισθό του εκπαιδευτικού συν το επιμίσθιο που προβλέπεται. Επίσης, υπηρετούν ντόπιοι ομογενείς δάσκαλοι και νηπιαγωγοί καθώς και λοιπό προσωπικό (φύλακες, καθαρίστριες κ.α.), οι οποίοι λαμβάνουν τον αντίστοιχο μισθό.

Στην πρώτη κατηγορία των αποσπασμένων δασκάλων και νηπιαγωγών παρουσιάζεται το φαινόμενο της μη πληρωμής επί πενταμήνου (από Φεβρουάριο του 2015) του επιμισθίου καθώς επίσης και στην κατηγορία των ντόπιων δασκάλων, νηπιαγωγών και λοιπού προσωπικού του μισθού τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων.

Γνωρίζοντας το εθνικό έργο που επιτελείται από τα Εκπαιδευτήρια αυτά, προς όφελος της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και όχι μόνο, αφού τα Εκπαιδευτήρια ‘Όμηρος’ αποτελούν το μέσο έτσι ώστε τα δύο κράτη να αναπτύσσουν πνεύμα συνεργασίας και γέφυρες φιλίας αποτρέποντας παράλληλα φαινόμενα ακραίων εκδηλώσεων, πράξεων και πολιτικών, οι οποίες έχουν ως στόχο να πλήξουν τη συνεργασία αυτή και κατ’ επέκταση την ίδια την Ελληνική Μειονότητα.

Η οικονομική αυτή εκκρεμότητα δίνει την ευκαιρία σε ακραίους κύκλους να εποφθαλμιούν τη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο των Εκπαιδευτηρίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα της Ελληνικής μειονότητας αλλά και της πατρίδας μας.  

     Κατόπιν  όλων των  παραπάνω ερωτάσθε   κ. Υπουργέ:

  1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου σας η άμεση πληρωμή των ανάλογων οικονομικών υποχρεώσεων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εύρυθμη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων κατά την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας και άρα και το επίπεδο εκπαίδευσης στα συγκεκριμένα Εκπαιδευτήρια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. Αντωνίου Μαρία – Ν. Καστοριάς
  2. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος- Α’ Θεσσαλονίκης
  3. Κοψαχείλης Τιμολέων – Ν. Γρεβενών
  4. Καραμανλή Άννα – Β’ Αθηνών
  5. Αντωνιάδης Ιωάννης – Ν. Φλώρινας
  6. Γεωργαντάς Γεώργιος – Ν. Κιλκίς
  7. Φορτσάκης Θεόδωρος – Επικρατείας
  8. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος – Ν. Πιερίας
  9. Κακλαμάνης Νικήτας – Α’ Αθηνών
  10. Κέλλας Χρήστος – Ν. Λάρισας
  11. Σκρέκας Κωνσταντίνος – Ν. Τρικάλων
  12. Ασημακοπούλου Άννα – Β’ Αθηνών
  13. Μπουκώρος Χρήστος – Ν. Μαγνησίας
  14. Αυγενάκης Ελευθέριος – Ν. Ηρακλείου
  15. Γεωργιάδης Άδωνις – Β’ Αθηνών
  16. Καράογλου Θεόδωρος – Β’ Θεσσαλονίκης
  17. Αναστασιάδης Σάββας – Β’ Θεσσαλονίκης
  18. Καραμανλής Κώστας  – Ν. Σερρών
  19. Βλάσης Κώστας – Ν. Αρκαδίας  
  20.  Αραμπατζή Φωτεινή – Ν. Σερρών