• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Δελτίο Τύπου: «Η παιδεία έχει από μόνη της ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία, δεν χρειάζεται επιπλέον 23%»

«Η παιδεία έχει από μόνη της ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία, δεν χρειάζεται επιπλέον 23%»

Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ καθηγητής Θόδωρος Φορτσάκης και η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία για την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο κ. Φορτσάκης και η κ. Σπυράκη με κοινή τους επιστολή απευθύνθηκαν στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Παιδείας Τιμπόρ Ναβράτσιτς καθώς και στους υπουργούς Παιδείας των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. και τους καλούν να ζητήσουν να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να στερήσει από τους Έλληνες μαθητές την συμπληρωματική εκπαίδευση και την πρόσβαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Παράλληλα ο κ. Φορτσάκης και η κ. Σπυράκη προειδοποιούν ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει μείωση στα δημόσια έσοδα ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα.

Ολόκληρη η επιστολή του τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ καθηγητή κ. Φορτσάκη και της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ κ. Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

Η παιδεία έχει από μόνη της ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία, δεν χρειάζεται επιπλέον 23%.

Μετά από ένα καταστροφικό πεντάμηνο η Ελλάδα επιχειρεί να επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα με μια νέα συμφωνία, με τίμημα όμως μια σειρά δυσβάστακτα μέτρα, όπως, στο χώρο της παιδείας, η επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, ήτοι στα ιδιωτικά σχολεία, στα φροντιστήρια, στα κέντρα ξένων γλωσσών, στα κέντρα ηλεκτρονικών υπολογιστών, στα κολλέγια κ.α.
Το μέτρο αυτό:
- επιβλήθηκε με αποκλειστική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, αντί άλλου ισοδυνάμου,
- θα οδηγήσει σε μια δυσμενή διάκριση μεταξύ των μαθητών που θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα και εκείνων που θα αδυνατούν,
- θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή, διότι πολλοί ιδιωτικοί οργανισμοί εκπαίδευσης θα εξαναγκασθούν να υιοθετήσουν ανάλογες πρακτικές για να εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωσή τους,
- θα αποστερήσει την οικονομία από την καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, διότι πολλοί ιδιωτικοί οργανισμοί εκπαίδευσης θα οδηγηθούν στο κλείσιμο και πολυάριθμοι εκπαιδευτικοί στην απόλυση,
- εισάγει προφανώς δυσμενή μεταχείριση των Ελλήνων μαθητών σε σχέση με τους μαθητές των άλλων κρατών μελών που απολαμβάνουν τη δυνατότητα ιδιωτικής εκπαίδευσης χωρίς υπέρογκα δίδακτρα, αφού δεν καταβάλουν ΦΠΑ 23%.

Με την επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, μέτρο που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η παιδεία μας υφίσταται ένα πολύ σοβαρό πλήγμα. Σας καλούμε, λοιπόν, να παρέμβετε δυναμικά προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να αντικατασταθεί το μέτρο αυτό με ένα άλλο ισοδύναμο.

 

Καθηγητής Θεόδωρος Π. Φορτσάκης , Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών 
Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ