• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Απλήρωτοι οι εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Ερώτηση προς τον

Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων 
κύριο Αριστείδη Μπαλτά

 

Θέμα: Απλήρωτοι οι εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ

 

Αθήνα, 13 Αυγούστου 2015

 

Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Ν. 4186/2013, «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δημόσια ΙΕΚ) αποτελούν φορείς παροχής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και απευθύνονται στους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στους αποφοίτους των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η διαχείριση και λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ είναι ευθύνη του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Μεταξύ των υποχρεώσεων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ περιλαμβάνονται η πρόσληψη των εκπαιδευτών των Δημόσιων ΙΕΚ και η καταβολή των αποδοχών τους.

 

Σύμφωνα με καταγγελίες των σωματείων που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει καταβάλλει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα δεδουλευμένα αυτών. Ειδικότερα, ένα μέρος των εν λόγω εκπαιδευτών δεν έχει πληρωθεί για τις υπηρεσίες που παρείχε το φθινοπωρινό εξάμηνο Οκτωβρίου 2014-Φεβρουαρίου 2015. Περαιτέρω, όλοι ανεξαιρέτως οι χιλιάδες εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ, σε ολόκληρη την επικράτεια, είναι απλήρωτοι για τις υπηρεσίες που παρείχαν το εαρινό εξάμηνο Φεβρουαρίου 2015-Ιουνίου 2015. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, εκθέτει το Υπουργείο Παιδείας και δημιουργεί μείζονα προβλήματα στους απλήρωτους εκπαιδευτικούς. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ως κύρια απασχόληση την άσκηση των σχετικών εκπαιδευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δυσκολία εκπλήρωσης των πάσης φύσεως υποχρεώσεών τους λόγω της μη καταβολής των οφειλόμενων. Η άμεση διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος είναι, λοιπόν, αναγκαίο να γίνει το ταχύτερο δυνατό.

 

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

 

- Γιατί δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ και ειδικότερα τα δεδουλευμένα  του φθινοπωρινού εξαμήνου Οκτωβρίου 2014-Φεβρουαρίου 2015 σε μέρος αυτών και τα δεδουλευμένα του εαρινού εξαμήνου Φεβρουαρίου 2015-Ιουνίου 2015 σε όλους ανεξαιρέτως;

  • Πότε πρόκειται να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτές των Δημόσιων ΙΕΚ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

1)     ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

2)     ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

3)     ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

4)     ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

5)     ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

6)     ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

7)     ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

8)     ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

9)     ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

10) ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 

11) ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ