• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Κατάργηση από το ΓΛΚ της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ

Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Ερώτηση προς τον

Υπουργό Οικονομικών, κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο

και την

Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,   κυρία Έφη Αχτσιόγλου

 

Θέμα: Κατάργηση από το ΓΛΚ της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα

 

                           Αθήνα, 9 Μαρτίου 2018

Σύμφωνα με το άρθρο 395 του Ν. 4512/2018 συνιστάται, αντί της μέχρι σήμερα Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, που περιλάμβανε τέσσερις Διευθύνσεις (πολιτικών συντάξεων, συντάξεων υπαλλήλων ΝΠΔΔ-ειδικών κατηγοριών, στρατιωτικών-πολεμικών συντάξεων και μεταβολών-δειγματοληπτικών ελέγχων) και ένα Ανεξάρτητο Γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών και διοικητικής υποστήριξης και υπάγεται στο ΓΛΚ, μία μόνο Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα, που περιλαμβάνει τέσσερα Τμήματα, υπαγόμενη πλέον στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ως άνω φορέα. Η Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα καταργείται το αργότερο στις 30-4-2018, όπως ρητά αναφέρει το άρθρο 395 παρ. 8.

Η νέα αυτή διάρθρωση των οργανικών μονάδων χορήγησης συντάξεων δημοσίου τομέα, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των σημερινών τεσσάρων Διευθύνσεων και του Ανεξάρτητου Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης στα τέσσερα Τμήματα της μοναδικής πλέον Διεύθυνσης, αφενός μεν συνιστά σημαντική συρρίκνωση των σημερινών οργανωτικών δυνατοτήτων, αφετέρου δε, με τη μεταφορά  της νέα Διεύθυνσης από το ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ δημιουργείται πρόβλημα ως προς την κατάρτιση και τον αριθμό των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία και αποδυναμώνεται πλήρως το ΓΛΚ. Είναι γνωστός ο φόρτος εργασίας των σημερινών Διευθύνσεων και η συνακόλουθη καθυστέρηση παροχής των συντάξεων και επιδομάτων, επομένως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ως άνω συρρίκνωση και η μεταφορά της Υπηρεσία από το ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ θα επιδεινώσει σημαντικά το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να παραταθεί η λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2018, δεδομένων των πολυάριθμων εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων αιτήσεις συντάξεων, χορήγησης επιδομάτων, εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων κλπ. Διαφορετικά, η υποψήφιοι συνταξιούχοι και οι συνταξιούχοι θα υποστούν αναπόφευκτα ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία από ό,τι σήμερα.

Οι κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πρόκειται τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να αναθεωρήσουν τη συρρίκνωση της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα και την μεταφορά της Υπηρεσίας Συντάξεων του Δημοσίου από το ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ;
  • Αν όχι, τουλάχιστον πρόκειται να αναβάλουν την καταληκτική ημερομηνία κατάργησης της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα πέραν της σήμερα προβλεπομένης 30ής Απριλίου του 2018, ώστε να μπορέσει η σημερινή Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα να ρυθμίσει τα πολλά σημαντικά εκκρεμή θέματα των συνταξιούχων και να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς; Διαφορετικά, πως σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο όγκο των εκκρεμοτήτων της καταργούμενης Γενικής Διεύθυνσης;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ