• +30 210-8833925
  • Σαριπόλου 10, 10682 Αθήνα
Ερώτηση: Έλεγχος εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων από το ΤΑΠ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
προς τον
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά

Θέμα: Έλεγχος εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων από το ΤΑΠ

Αθήνα, 25 Απριλίου 2016


Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας και είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση αρχαιολογικών πόρων από σταθερές πηγές εσόδων, αλλά και από παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το ΤΑΠ διαθέτει Τμήμα Επιθεώρησης και Ελέγχου, που είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για τον έλεγχο των εισιτηρίων. Ωστόσο οι σχετικοί έλεγχοι φαίνεται ότι είναι μέχρι σήμερα περιορισμένοι. Έτσι, δεν διασφαλίζεται ότι όλα τα εισπραττόμενα έσοδα των εισιτηρίων καταλήγουν πράγματι στα κρατικά ταμεία. Επίσης δεν ελέγχεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της εισόδου των επισκεπτών με εισιτήρια «ελευθέρας» ούτε αν η είσοδος γίνεται με εισιτήρια διαφορετικής κατηγορίας από την αρμόζουσα ανά περίπτωση.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που προχώρησε μάλιστα πρόσφατα σε σημαντικές αυξήσεις των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των εκδοτηρίων, την ορθή έκδοση των εισιτηρίων και την απόδοση όλων των εσόδων στο ελληνικό δημόσιο.
Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Πώς ελέγχεται ο αριθμός και το είδος των εισιτηρίων που πωλούνται σε κάθε αρχαιολογικό χώρο;
2) Ποιο το ύψος των εισπράξεων του ΤΑΠ από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων κατά το προηγούμενο και τρέχον έτος; Παρακαλούμε να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
3) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την οργάνωση των ελέγχων των εσόδων από την πώληση εισιτηρίων από το ΤΑΠ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΔ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΔ